Blog

NÖVEKEDÉSI FAKTOROK ÉS ŐSSEJTEK

NÖVEKEDÉSI FAKTOROK ÉS ŐSSEJTEK

online időpontfoglalás

Az esztétikai ipar egyik legújabb felfedezése az, hogy a növekedési faktort tartalmazó anyagok, hatóanyagok aktiválják, felgyorsítják a sejtműködést és emiatt megfiatalodik a bőr, őssejtekkel kombinálva pedig még erősebb ez a hatás. Nézzük meg, hogyan hatnak ezek a modern eljárások. 
 
A növekedési faktor (angolul: growth factor) maga egy olyan természetes anyag, mely képes a sejtnövekedés, a sejtosztódás és sejtdifferenciálódás stimulálására. Általában a növekedési faktor vagy egyfajta fehérje, vagy szteroid hormon. A növekedési faktorok nagyon fontosak a szervezetben, mert többféle sejtfolyamatot szabályoznak. 
 
Sokféle növekedési faktort ismerünk. Egyvalami közös bennük: minden esetben pozitív hatást gyakorolnak. Pl. a fibroblaszt növekedési faktorok (FGF) és a vaszkuláris endotheliális növekedési faktorok (VEGF) az érképződést stimulálják. 
 
Az esztétikai területen azok a növekedési faktorok jutnak fő szerephez, melyek a bőr állapotát javítják, élénkítik az anyagcserét és új ereket építenek, ezáltal javul a szövetek tápanyag és oxigén ellátottsága.
 
Növekedési faktorok számát kétféleképpen növelhetjük a bőrben. Egyrészt indukálhatjuk magát a szervezetet a faktorok termelésére, másrészt koncentrált formában vissza- vagy bejuttathatjuk őket a kezelendő területre. 
 
Amikor mikrotűs dermarolleres kezelést végzünk, az eljárás a bőr természetes sebgyógyító reakcióját hasznosítja, még akkor is, ha az a seb egészen apró. Fontos megérteni, hogy amikor a tű a bőrbe hatol, ez a sérülés, még ha kicsinek is tűnik, vérzést vált ki, hiszen a vékony kapillárisok sérülnek. Vérzés esetén a vérlemezkék automatikusan a helyszínre sietnek, még akkor is, ha a sérülés ennyire apró. 
 
Ez váltja ki a növekedési faktorok poszt-traumatikus kibocsátását és a fibroblasztok osztódásának aktiválását. A reakció automatikus, és olyan aktivitást indít el a szervezetben, mely a fibroblasztokat, a bőr saját őssejtjeit utasítja a kollagén és elasztin termelésére.
 
Az angiogenezis, vagy más néven neovaszkularizáció, azaz az új erek épülése, párhuzamosan történik a fibroblaszt osztódással, amikor az endoteliális sejtek a sebbe vándorolnak. 
 
Másik megoldás, amikor saját vérünkből nyerik ki a vérlemezkéket, és koncentrált vérplazma formájában juttatják vissza a bőrbe, apró tűszúrásokkal. A vérlemezkék számos növekedési faktort és emellett egyéb hasznos anyagokat tartalmaznak és segítik a bőr megújulását. Az eljárás neve PRP vagy Drakula-terápia.
 
Amivel fokozható a hatás az, ha a növekedési faktorokat az őssejtes hatóanyagokkal kombináljuk. Miért? Az őssejt olyan sejt, mely képes arra, hogy többféle sejtté differenciálódjon, osztódjon. Ehhez viszont különbölő növekedési faktorokra van szükség fejlődése során. A ritka őssejtek a növekedési faktorok hatására gyorsan új sejteket termelnek, méghozzá olyan sejtetek, melyekre az adott károsodott szövetben szükség van. Tehát könnyebben és gyorsabban lehet például az arc szöveteit regenerálni, fiatalítani. 
 
Testünk működésének egyre alaposabb megértésével finomabbra hangolódik az esztétikai beavatkozások sora is. A fentiek szakszerű alkalmazása tapasztalatot és szakmai tudást igényel, mely által valóban hatásos és tartós bőrfiatalító hatást képes elérni a beavatkozás. 
Fontos tudnivalók
- A kezeléseket konzultáció előzi meg, ahol az orvos/terapeuta elmondja a reálisan várható eredményeket, kizárja az ellenjavallatokat, elmondja a kezelés menetét, az esetleges mellékhatásokat, a kezelésre történő felkészülést, utóápolást.
- A kezelés előtt minden esetben beleegyező nyilatkozatban, írásban is tájékoztatjuk a kezelés tudnivalóiról.
- A kezelés előtt és után, illetve a kúra alatt az orvos/terapeuta előtte-utána felvételeket készít, melyek segítik a változások objektív követését. Ezek a felvételek csak belső felhasználásra készülnek. Ha ettől eltérően szeretnénk a képeket felhasználni, azt kizárólag az Ön előzetes beleegyezésével tehetjük meg.
- Ha kezelőkúra során bármilyen változás történik Önnél (pl. várandós lesz, új gyógyszert vagy étrendkiegészítőt kezd el szedni, elfelejti használni az előírt otthoni ápolási termékeket, stb.), haladéktalanul tájékoztassa az orvost/terapeutát.
- Fényvédő használata szinte minden kezelésünk után kötelező.
- Ha a kezelés után otthon bármilyen kérdése vagy aggálya merülne fel, elbizonytalanodna az utóápolást illetően, hívjon bennünket, segítünk.

ajánljuk figyelmedbe

Divine Pro: a rádiófrekvenciás-mikrotűs kezelések legújabb generációja

Bemutatjuk a testkezelések legújabb sztárját: a Nucleofill Body eljárást

Arcfiatalítás új szintre emelve: újítsd meg a bőröd az arany szépítő erejével!

Szolgáltatásaink

Címkék

Arckezelés Blog Bőrgyógyászat Konzultáció Plasztikai sebészet Testkezelés Végleges szőrtelenítés

Fókusz kezelések

CO2 frakcionális lézeres felületmegújítás, fiatalítás
Bővebben
Fine Thread Contouring, FTC - Thread Lifting
Bővebben
Profhilo - a hialuronsavas arcfeszesítés merőben új megközelítése
Bővebben
ScarLet RF orvosi rádiófrekvencia mikrotűs kezelés
Bővebben