Blog

  • főoldal
  • Blog
  • EZT TESZI A TÉL A BŐRÜNKKEL- TIPPEK, JAVASLATOK A TÚLÉLÉSHEZ
EZT TESZI A TÉL A BŐRÜNKKEL- TIPPEK, JAVASLATOK A TÚLÉLÉSHEZ

EZT TESZI A TÉL A BŐRÜNKKEL- TIPPEK, JAVASLATOK A TÚLÉLÉSHEZ

Online konzultáció
Bőrszárazság, viszketés…
 
…vakarás, még erősebb viszketés, még erősebb vakarás… Egy körforgás, amit fontos megelőzni, vagy ha azt nem is sikerül, akkor is mielőbb megszakítani.
Az okok:
 
A fűtéssel a lakás és munkahelyek levegője nagyon szárazzá válik. A bőrön keresztül ilyenkor nő a vízvesztés, megborul a normális barrier- azaz a bőr védőfunkciója-, és egyrészt kiszárad, másrészt viszketés indul. A száraz, barrier funkciójában károsodott bőr pedig sokkal esendőbb a külső hatásokkal szemben, legyen az a kinti hideg levegő, egy-egy allergiás folyamatot kiváltani képes allergén , vagy valamilyen kórokozó.

 
Mi tehetünk, hogy megelőzzük, vagy javítsuk a kialakult panaszokat?
 
1. A bőr vízben áztatása tovább fokozza a kiszáradást! Válasszuk ezért a zuhanyozást inkább, és azt is a lehető legrövidebb ideig!
 
2. Ne legyen túl forró a bőrt érő víz hőmérséklete!
 
3. Fontos a rendszeres krémezés. Ebben a szezonban ajánlatos zsírosabb jellegű kenőcsöket, vagy testesebb krémeket használni, és a bőrt rendszeresen kenni.
 
4. Akinek súlyosabb bőrpanaszokat okoz a téli szezon, náluk folyamatos vízpárologtatás megfontolandó!
 
5. Érdemes kerülni az allergénekben dús kozmetikumokat, azaz például minél kevesebb illat és /vagy színanyagot tartalmazzanak a téli készítmények.
 
6. Nem javasolt olyan arctisztítót választani, ami szárítja a bőrt!
 
 
Egyéb téli bőr-ügyek
 
Ezen felül gyakoribb a téli szezonban a hajhullás, körömtöredezés is. A panaszok hátterében enyhébb esetben csak a friss gyümölcsök és zöldségek hiányából fakadó állapotok állnak, azonban egyéb okok felderítésére is szükség lehet.
 
Érdemes vigyázni a fagyásra is ami a tartós hideg levegőn, főleg a test ún. akrális területein következhet be (orr, fül lábujjak), ahol a keringés egyébként is gyérebb.
 
A haj korpásodása is gyakran alakul ki a téli hónapokban egyrészt szintén a hajas fejbőr szárazabb jellege miatt, másrészt a hideg, szeles időjárás szintén elősegíti a kialakulását.
 
Fontos még, hogy a fényvédelem nem hagyható el, főleg havas, magaslati körülmények között!
 
Javasolt ilyenkor megejteni az éves bőrgyógyászati anyajegy-vizsgálat kontrollt is!
 
 
És mi lesz a bőrbetegségekkel a télen?
 
A napfény hiányából fakadóan sok esetben romlik a pikkelysömör által érintett bőr állapota.
 
Az ekcémás páciensek szintén a bőrállapot romlását észlehetik, a fenti mechanizmus miatt, hiszen az ekcémás bőrnek pont ez a barrier funkciója károsodott.
 
A rosaceás arctünetek is sok esetben romlanak, melynek több oka is lehet: egyrészt a hideg, szeles levegőre való fokozott érzékenység, a több forró étel-ital fogyasztás, illetve a hideg- meleg hőmérséklet gyakori ingadozása is hozzájárulhat a tünetek romlásához.
 
Mindezek ismeretében érdemes megpróbálni megelőzni a tünetek kialakulását, vagy romlását. Amennyiben súlyosabb tünetek, panaszok jelentkeznk, szívesen segítek egy konzultáció keretein belül!
 
 
Írta: dr. Hatvani Zsófia, bőrgyógyász szakorvos, PhD, Royal Clinics orvos-esztétikai központ, a cikk forrása: happydermis.hu
Fontos tudnivalók
  • Ha várandós vagy, illetve tervezel azzá válni, kérjük tudasd munkatársainkkal, hogy a számodra megfelelőbb kezelést és termékkombinációkat állíthassuk össze.
  • Esetleges aszpirin érzékenységről kérjük tájékoztasd kezelődet.
  • Ha Roaccutan vagy bármely szájon át szedhető isotretionin kúrában részesültél, kérjük tájékoztasd kezelődet.
  • Kezelés előtt 72 órával kerüld a retinol és származékainak alkalmazását.
  • Kezelés előtti 24 órában ne használj glikolsavat tartalmazó készítményt.
  • Ha aktív herpeszed van, sajnos a kezelést el kell halasztanunk, míg immunrendszered helyreáll. Ha sugárterápiában részesültél, kérünk, hogy tájékoztasd kezelődet.
  • A bőrminőségtől függően néhány esetben előfordulhat elhúzódó pirosság, irritáció és pikkelyesedés, szárazság és érzékenység.

ajánljuk figyelmedbe

4 DOLOG, AMIT NE TEGYÉL A BŐRÖDDEL A KIJÁRÁSI TILALOM ALATT – TANÁCSOK A ROYAL CLINICS KOLLÉGÁITÓL

ELINDÍTOTTUK ONLINE KONZULTÁCIÓNKAT!

IMAGE SKINCARE ÚJDONSÁGOK

Szolgáltatásaink

Címkék

Arckezelés Blog Bőrgyógyászat Konzultáció Plasztikai sebészet Testkezelés Végleges szőrtelenítés

Fókusz kezelések

Hajhullás, androgén alopécia (Genosys HR3)
Bővebben
Kollagénindukciós terápia a Dermapen és a HIFU kezelések kombinációjával
Bővebben