Blog

  • főoldal
  • Blog
  • EZT TESZI A TÉL A BŐRÜNKKEL- TIPPEK, JAVASLATOK A TÚLÉLÉSHEZ
EZT TESZI A TÉL A BŐRÜNKKEL- TIPPEK, JAVASLATOK A TÚLÉLÉSHEZ

EZT TESZI A TÉL A BŐRÜNKKEL- TIPPEK, JAVASLATOK A TÚLÉLÉSHEZ

online időpontfoglalás
Bőrszárazság, viszketés…
 
…vakarás, még erősebb viszketés, még erősebb vakarás… Egy körforgás, amit fontos megelőzni, vagy ha azt nem is sikerül, akkor is mielőbb megszakítani.
Az okok:
 
A fűtéssel a lakás és munkahelyek levegője nagyon szárazzá válik. A bőrön keresztül ilyenkor nő a vízvesztés, megborul a normális barrier- azaz a bőr védőfunkciója-, és egyrészt kiszárad, másrészt viszketés indul. A száraz, barrier funkciójában károsodott bőr pedig sokkal esendőbb a külső hatásokkal szemben, legyen az a kinti hideg levegő, egy-egy allergiás folyamatot kiváltani képes allergén , vagy valamilyen kórokozó.

 
Mi tehetünk, hogy megelőzzük, vagy javítsuk a kialakult panaszokat?
 
1. A bőr vízben áztatása tovább fokozza a kiszáradást! Válasszuk ezért a zuhanyozást inkább, és azt is a lehető legrövidebb ideig!
 
2. Ne legyen túl forró a bőrt érő víz hőmérséklete!
 
3. Fontos a rendszeres krémezés. Ebben a szezonban ajánlatos zsírosabb jellegű kenőcsöket, vagy testesebb krémeket használni, és a bőrt rendszeresen kenni.
 
4. Akinek súlyosabb bőrpanaszokat okoz a téli szezon, náluk folyamatos vízpárologtatás megfontolandó!
 
5. Érdemes kerülni az allergénekben dús kozmetikumokat, azaz például minél kevesebb illat és /vagy színanyagot tartalmazzanak a téli készítmények.
 
6. Nem javasolt olyan arctisztítót választani, ami szárítja a bőrt!
 
 
Egyéb téli bőr-ügyek
 
Ezen felül gyakoribb a téli szezonban a hajhullás, körömtöredezés is. A panaszok hátterében enyhébb esetben csak a friss gyümölcsök és zöldségek hiányából fakadó állapotok állnak, azonban egyéb okok felderítésére is szükség lehet.
 
Érdemes vigyázni a fagyásra is ami a tartós hideg levegőn, főleg a test ún. akrális területein következhet be (orr, fül lábujjak), ahol a keringés egyébként is gyérebb.
 
A haj korpásodása is gyakran alakul ki a téli hónapokban egyrészt szintén a hajas fejbőr szárazabb jellege miatt, másrészt a hideg, szeles időjárás szintén elősegíti a kialakulását.
 
Fontos még, hogy a fényvédelem nem hagyható el, főleg havas, magaslati körülmények között!
 
Javasolt ilyenkor megejteni az éves bőrgyógyászati anyajegy-vizsgálat kontrollt is!
 
 
És mi lesz a bőrbetegségekkel a télen?
 
A napfény hiányából fakadóan sok esetben romlik a pikkelysömör által érintett bőr állapota.
 
Az ekcémás páciensek szintén a bőrállapot romlását észlehetik, a fenti mechanizmus miatt, hiszen az ekcémás bőrnek pont ez a barrier funkciója károsodott.
 
A rosaceás arctünetek is sok esetben romlanak, melynek több oka is lehet: egyrészt a hideg, szeles levegőre való fokozott érzékenység, a több forró étel-ital fogyasztás, illetve a hideg- meleg hőmérséklet gyakori ingadozása is hozzájárulhat a tünetek romlásához.
 
Mindezek ismeretében érdemes megpróbálni megelőzni a tünetek kialakulását, vagy romlását. Amennyiben súlyosabb tünetek, panaszok jelentkeznk, szívesen segítek egy konzultáció keretein belül!
 
 
Írta: dr. Hatvani Zsófia, bőrgyógyász szakorvos, PhD, Royal Clinics orvos-esztétikai központ, a cikk forrása: happydermis.hu
Fontos tudnivalók
- A kezeléseket konzultáció előzi meg, ahol az orvos/terapeuta elmondja a reálisan várható eredményeket, kizárja az ellenjavallatokat, elmondja a kezelés menetét, az esetleges mellékhatásokat, a kezelésre történő felkészülést, utóápolást.
- A kezelés előtt minden esetben beleegyező nyilatkozatban, írásban is tájékoztatjuk a kezelés tudnivalóiról.
- A kezelés előtt és után, illetve a kúra alatt az orvos/terapeuta előtte-utána felvételeket készít, melyek segítik a változások objektív követését. Ezek a felvételek csak belső felhasználásra készülnek. Ha ettől eltérően szeretnénk a képeket felhasználni, azt kizárólag az Ön előzetes beleegyezésével tehetjük meg.
- Ha kezelőkúra során bármilyen változás történik Önnél (pl. várandós lesz, új gyógyszert vagy étrendkiegészítőt kezd el szedni, elfelejti használni az előírt otthoni ápolási termékeket, stb.), haladéktalanul tájékoztassa az orvost/terapeutát.
- Fényvédő használata szinte minden kezelésünk után kötelező.
- Ha a kezelés után otthon bármilyen kérdése vagy aggálya merülne fel, elbizonytalanodna az utóápolást illetően, hívjon bennünket, segítünk.

ajánljuk figyelmedbe

Divine Pro: a rádiófrekvenciás-mikrotűs kezelések legújabb generációja

Bemutatjuk a testkezelések legújabb sztárját: a Nucleofill Body eljárást

Arcfiatalítás új szintre emelve: újítsd meg a bőröd az arany szépítő erejével!

Szolgáltatásaink

Címkék

Arckezelés Blog Bőrgyógyászat Konzultáció Plasztikai sebészet Testkezelés Végleges szőrtelenítés

Fókusz kezelések

CO2 frakcionális lézeres felületmegújítás, fiatalítás
Bővebben
Fine Thread Contouring, FTC - Thread Lifting
Bővebben
Profhilo - a hialuronsavas arcfeszesítés merőben új megközelítése
Bővebben
ScarLet RF orvosi rádiófrekvencia mikrotűs kezelés
Bővebben